fbpx

Novice

POGOVOR Z ALJOŠO BAŠO, VODJEM ”FUN” SEKTORJA V AKADEMIJI NK RADOMLJE

V NK Radomlje se nogometna akademija deli na tri sektorje – “Senior” akademija (U14-U19), “Junior” akademija (U9-U13) ter “Fun” sektor (U6-U8). Z vodjo slednjega, Aljošo Bašo smo opravili pogovor, med katerim nam je razkril, kakšni so poudarki pri delu z najmlajšimi ter nam opisal tudi osebne razloge za treniranje mlajših selekcij v akademiji NK Radomlje.

Aljoša Baša poleg vodenja “Fun” sektorja ter treniranja selekcij U7 in U8 vodi tudi nogometni krožek na OŠ Preserje pri Radomljah, ki je namenjen otrokom male šole ter prvega in drugega razreda. Aljoša je rojen leta 1993 v Ljubljani, med šolanjem je živel v Ljubljani ter na Dolenjskem, trunto pa biva v Kranju. Že več let se ukvarja s treniranjem otrok, tudi sam pa je nekoč igral nogomet. Svoje prve nogometne korake je napravil pri klubu ND Slovan, kasneje prestopil v NK Interblock, igral pa je tudi za NK Brinje Grosuplje in NK Livar Ivančna Gorica. Ko pa je prišel do članskega moštva, je igranje nogometa opustil ter se posvetil temu, kar ga veseli najbolj – treniranju otrok.

Z delom v NK Radomlje je pričel letos poleti, opisal pa nam je osebne razloge za delo z mladimi: “Zelo rad imam delo z otroki, in glede na to da je nogomet moj najljubši šport, me delo na tem področju res veseli. Več kot 10 let sem delal pri različnih športnih društvih, kjer sem učil nogomet in telovadbo. Pri delu z najmlajšimi me najbolj veseli to, da so otroci pri tej starosti polni energije in iskrenega veselja, kar samo delo precej olajša in mi daje le še dodatno motivacijo.” Kot trener je pred Radomljani deloval pri NK Livar Ivančna Gorica, sicer pa je po izobrazbi diplomirani strojni inženir, njegov osebni hobi pa je letalstvo.

Njegove naloge v klubu so vodenje in koordiniranja “Fun” sektorja v nogometni akademiji NK Radomlje, pomaga pri organizaciji športno-poletnih taborov, organizira pa tudi raznorazne nogometne dogodke in nogometno zimsko ligo v  Radomljah. Pri delu z najmlajšimi je izpostavil poudarek na motoriki in splošni gibljivosti ter opisal tudi druge prioritete: “Pri delu z otroki je pomembno, da imajo veselje do športa s katerim se ukvarjajo. Naučiti se morajo tudi spoštovanja drug drugega ter seveda trenerjev, ki so zadolženi za njihov razvoj. Na treningih morajo trenerji otroke v skupini do določene mere tudi vzgajati. Pomembno je, da pri najmlajših ne izpostavljamo rezultata, saj mora biti primaren fokus na njihovem vsesplošnem telesnem razvoju in ne na tekmovalnosti. Selekcija U7 tekmuje le v zimski ligi, selekcija do osem let pa na vsakih 14 dni sodeluje v ligi s štirimi ekipami, v kateri trenutno poleg našega kluba tekmujejo tudi Domžale, Kamnik ter Moravče.

Aljoša se je za ta poklic odločil zaradi velike ljubezni do športa ter dela z otroki: “V tem poslu delujem že od majhnega, enostavno ne morem brez športa. Prepričan sem bil, da bom nekoč poklicno delal v športu in trenutno ob tem zares uživam, kar moje delo precej olajša. V vlogi trenerja najmlajših selekcij se vidim tudi v prihodnosti, saj imamo v Radomljah odlične pogoje za delo.” Opisal je tudi razloge, zakaj je sprejel ponudbo NK Radomlje: “Ko se mi je ponudila priložnost in sem spoznal okolje ter ljudi, ki delujejo v tem klub, sem se brez pomislekov odločil za to delo. Po prvih mesecih sem pozitivno presenečen, kolektiv je zares odličen in zelo sem vesel, da imam priložnost sodelovati s takšnimi ljudmi. Tudi s starši otrok sodelujemo odlično in upam, da bo šlo tako tudi naprej.” Aljoša pri NK Radomlje vidi velik potencial in upa, da se bo v bodoče v naš klub včlanilo vse več otrok, ki bodo tako imeli priložnost za športni in osebnostni razvoj.

Pogovor pripravil: Lamin Diallo