fbpx

Novice

NAMESTO IGRANJA V PRVI LIGI JE IZBRAL ŠTUDIJ V AMERIKI

Lovro Kostanjšek je rojen triindvajsetega septembra leta 2003. Prihaja iz Rodice in svojo nogometno pot je začel v matičnem klubu NK Radomlje. Nad nogometom se je kot otrok navdušil, ko je opazoval svoja bratranca, ki sta v tistem času trenirala nogomet. Še kot osnovnošolec je kazal veliko željo po treniranju tega športa in brez vednosti staršev se je na OŠ Rodica vpisal na nogometni krožek. ”Starša sta bila sprva proti vpisu v nogometni klub, saj sta menila, da sem še premajhen za treniranje v klubu.” nam je za uvod zaupal Lovro in dodal: ”Vsi moji vrstniki so trenirali nogomet v Radomljah in po dolgem obdobju prepričevanja sta oče in mati končno privolila v to, da tudi sam pričnem trenirati v Radomljah.” Nogometna šola v Radomljah je imela že od nekdaj sloves po tem, da ima okolje prijazno otrokom, zato starša Lovra nista želela vpisati v noben drug nogometni klub v okolici. S sedmimi leti je Lovro tako pričel svojo nogometno pot in do enajstega leta je treniral pri selekcijah NK Radomlje. Bil je del generacije 2003, ki je veljala za zelo talentirano. Med drugim so bili prvi, ki jim je iz NK Radomlje uspelo osvojiti zaključni turnir. Nastopali so tudi na mednarodnem turnirju Cordial Cup v Kitzbuhelu, kjer so dosegli najboljši rezultat kluba v zgodovini tega tekmovanja. Njegov talent ni ostal neopažen ostalim slovenskim klubom in pri dvanajstih letih je prestopil v NK Domžale.

 

Pri štirinajstih letih je bil najboljši strelec domžalske ekipe na turnirju Nike Premier Cup, ki se je uvrstila tudi v nadaljnje tekmovanje v Berlinu. Ker je bila v Domžalah konkurenca med mladimi talenti visoka, je prvo leto kadetske sezone preživel na posoji pri drugolašu Arne Tabor in se nato vrnil v ekipo Domžal, kjer je v sezoni 2019/2020, ki je bila prekinjena zaradi epidemije koronavirusa, dosegel štiri zadetke na štirinajstih obračunih: ”Kljub temu, da je bila sezona prekinjena, smo imeli zelo uspešne rezultate. Preskok iz kadetskega v mladinski nogomet se mi je zaradi pomanjkanja igranja v času epidemije zdel še težji. Konkurenca je bila res velika in težko sem prišel do priložnosti, zato sem se po pol leta vrnil v Radomlje. Okolje mi je bilo zelo znano, poznal sem večino igralcev in tudi s trenerjem mladincev Erikom Merdanovićem, ki ga pred tem nisem poznal, sem vzpostavil odličen odnos.” V ekipo mladincev se je hitro vklopil, igral je tudi skupaj z Andrejem Pogačarjem, ki se je lansko sezono uspel uveljaviti v članski ekipi Radomelj. ”Tisto leto smo sezono končali na četrtem mestu mladinske lige, kar je do danes najboljši uspeh selekcije do 19 let NK Radomlje. Sezona je bila zame zelo uspešna tudi na individualni ravni, saj sem v zadnjem kolu debitiral za člansko ekipo, ki je v tisti sezoni osvojila naslov prvaka druge slovenske lige.”

V prihodnji sezoni je bil v mladinski ekipi med izhodnimi letniki, kar je videl kot priložnost za dodaten napredek: ”Zame je bila to zadnja sezona v mladinskem nogometu in zavedal sem se, da moram za dosego ciljev dvigniti svoj nivo igre. Pogoji za to so bili v klub zares odlični. Mladinski trener Merdanović mi je skupaj s svojima pomočnikoma Barukčićem in Terzićem omogočil individualne treninge, kar mi je seveda še dodatno pomagali pri razvoju. Imel sem tudi priložnost trenirati s člansko ekipo, kar se je pri mojem razvoju še dodatno poznalo.”  Tudi ta sezona je bila zanj uspešna. Z mladinci so tekmovanje zaključili na petem mestu, Kostanjšek pa je bil z dvanajstimi zadetki prvi strelec mladinske ekipe NK Radomlje. ”Moja nogometna pot lahko služi kot navdih nogometašem, ki v začetku svojih mladih karier niso dobili veliko priložnosti ali pa morda niso sodili med perspektivnejše v svoji generaciji. Je dokaz, da se da s trdim delom, disciplino in odrekanjem doseči zastavljene cilje. Moja želja je bila od nekdaj zaigrati v članskem nogometu in temu sem podredil praktično vse. V času epidemije sem treniral tudi po trikrat na dan, kar je bilo za nekoga mojih let v tistem času morda povsem nepredstavljivo.” Glede na svoje pretekle izkušnje lahko svetuje in pomaga tudi mlajšim nogometašem, ki so se znašli v podobni situaciji, v kakršni je bil tudi sem med prehodom v kadetski nogomet: ”Mladi nogometaši ne bi smeli nikoli imeti razloga za preplah. Morajo se zavedati, da lahko ob veliki želji s trdim delom vedno dosežejo svoj cilj”.

Kljub želji po igranju članskega nogometa, se je odločil za študij prek luže

O študiju v ZDA je začel resno razmišljati poleti 2021: ”Ko sem končal tretji letnik gimnazije, sem začel intenzivno razmišljati o nadaljnjem šolanju. S starši sem se pogovoril o možnostih študija, saj šolanja po koncu gimnazije nisem še želel zaključiti.” Nekega dne je povsem naključno na družabnem omrežju zasledil oglas za študij v Ameriki. Študij naj bi potekal vzporedno z igranjem nogometa in ta opcija se mu je zdela zelo zanimiva: ”Naletel sem na oglas ene izmed agencij, ki mladim evropskim nogometašem omogoča študij v ZDA, ob tem pa imajo tudi možnost igranja nogometa za eno izmed ameriških univerz. Na oglas sem se prijavil, sprva misleč, da iz tega verjetno ne bo nič.” Že po dveh dneh pa je od omenjene agencije prejel odgovor: ”Kar malce me je šokiralo, da sem tako hitro prejel povratno informacijo. Nisem si mislil, da se bo iz tega karkoli izcinilo. Ko sem doma staršem povedal, da sem prejel odgovor, sta me sprva le debelo pogledala. Nista namreč vedla, za kaj točno se gre, saj jima nisem omenil, da sem oddal prijavo za možnost študija v Ameriki. Ko sem jima idejo predstavil podrobneje, smo skupaj ugotovili, da bi bila to zame zelo dobra priložnost. Povezali smo se z eno izmed slovenskim agencij, ki prav tako deluje na tem področju in zadeve so se nato začele odvijati.” Oktobra 2021 je nato opravil ameriško maturo (‘SAT test’ op.a.) in s tem je bila njegova odločitev o študiju v Ameriki zapečatena: ”Želja po igranju v članskem nogometu je bila vedno prisotna. Vseeno pa sem si želel dokončati tudi študij, kar pa je za profesionalnega nogometaša v Sloveniji precej težko. Ob vseh treningih in tekmah ni enostavno redno obiskovati predavanj in vaj. Že obiskovanje gimnazije zahteva veliko časa in ni bilo enostavno opravljati šolanja ter hkrati intenzivno trenirati in tekmovati za klub na takšen nivoju, kot sem to počel v zadnjem obdobju v Radomljah. V Ameriki pa lahko na tamkajšnjih univerzah ob študiju športnik še vedno izvaja svoje aktivnosti in ob tem tudi tekmuje za ‘College’, katerega obiskuje”.

Na vprašanje, kaj ga je prepričalo v študij v Ameriki, kljub temu, da je obstajala možnost, da bi nekoč zaigral za člansko moštvo NK Radomlje, odgovarja takole: ”Na mojo odločitev je najbolj vplivalo dejstvo, da je zame kot za mojo družino izobraževanje na vrhu prioritet. Ko sem analiziral vse opcije, ki sem jih v tistem trenutku imel, sem spoznal, da je študij ob igranju nogometa na ameriški univerzi zame najboljša možnost. Na ta način bom še vedno lahko treniral na zelo visokem nivoju, saj v končni fazi iz ameriških univerz vsako leto v profesionalno ligo MLS prestopi nemalo igralcev. Hrkati pa bom imel tudi možnost izobraževanja, ki lahko brez težav poteka vzporedno ob športni karieri.” O tej možnosti se je posvetoval tudi z nekaj fanti iz članske ekipe Radomelj in vsi so mu zatrdili, da je študij ob igranju profesionalnega nogometa v Sloveniji skoraj nemogoč. Sistem izobraževanju pri nas namreč ni dovolj prilagojen profesionalnim športnikom, medtem ko je v Ameriki celotna struktura zasnovana na ta način, da lahko športniki ob vrhunskih treningih še vedno izvajajo tudi študij po lastni želji. Lovro bo v ZDA študiral v mestu Tampa v zvezvi državi Florida, kjer bo obiskoval univerzo Južne Floride (University of South Florida op.a.). Smer študija, ki jo je izbral se po angleško imenuje ‘global business’, šlo pa naj bi za vrsto študija ekonomije. ”Moja prva ljubezen je še vedno nogomet in vesel sem, da bom lahko še naprej nadaljeval z igranjem in se ob tem tudi izobraževal. Menim, da je ta srednja pot, ki jo omogoča študij v Ameriki zame najboljša izbira in prepričan sem, da bi marsikdo od fantov mojih let zibral podobno možnost, če bi mu bila ta predstavljena na enak način, kot je bila predstavljena meni. Pomembno je izpostaviti, da imajo športniki na ameriških univerzah še vedno možnost nadaljevanja svojih športnih karier po končanem študiju. Sistem je zasnovan na način, da se študentom športnikom prilagodi in jim omogoči uspeh tako na izobraževalnem kot na športnem področju.”  Tudi nivo treningov je po besedah Lovra v Ameriki na precej visokem nivoju: ”Nogomet je v ZDA v zadnjih letih zelo napredoval. Ne le liga MLS, v katero se podaja vse več mlajših igralcev in ne samo zvezdnikov, ki štejejo preko trideset let. Vedno več je tudi ameriških nogometašev, ki svojo nogometno kariero nadaljujejo v Evropi. To služi kot dokaz, da v ZDA z mladimi nogometaši delajo na pravi način, kljub temu, da nogomet pri njih ni šport številka ena”.

Kljub odločitvi, da svoj študij ter nogometno kariero nadaljuejo v Ameriki, dopušča možnost, da bi nekoč zaigral profesionalno, morda tudi v Evropi: ”Če pravilno usmerim svoj razvoj in temu prilagodim večino dejavnikom, menim, da lahko še vedno zaigram profesionalno. Kljub temu, da bi na univerzi v Ameriki preživel štiri ali pet let, sem prepričan, da lahko v nogometu tam dovolj napredujem, da bi se po končanem študiju posvetil profesionalnemu igranju. V nasprotnem primeru, pa lahko nadaljujem s poklicem po lastni želji, saj mi ravno to omogoča študij, za katerega sem se odločil. Vsak trud se na koncu poplača in ne vidim razloga, da bi bilo pri meni drugače. Veseli me, da bom imel možnost združiti željo po nadaljevanju razvoja svoje športne kariere in željo po izobraževanju. Naredil bom tudi vse, da se čimbolj približam možnosti nastopa na ‘MLS draftu’ (nabor igralcev za najvišjo profesionalni nogometno ligo v ZDA op.a.). Kljub temu, da se trenutno igranje v MLS ligi zdi smešno, to ne pomeni, da je nemogoče. V končni fazi se je pred nekaj leti marsikomu zdelo smešno, da bom nekoč prvi strelec mladinske ekipe v prvi slovenski mladinski ligi. S tem sem predvsem sebi dokazal, da lahko v življenju dosežem cilj, če zanj dovolj trdo delam”.

Aprila je z očetom že obiskal Tampo in si ogledal okolje v katerem bo živel prihodnja leta: ”Z očetom sva si ogledala ‘campus’ (študentski dom op.a.) univerze in zelo sem bil navdušen nad pogoji, ki jih tam omogočajo športnikom oziroma študentom. Tudi mesto Tampa mi je bilo zelo všeč saj ni preveliko, nahaja pa se na zahodni obali Floride. Blizu je mesto Orlando, tudi Miami pa ni tako oddaljen”. Na Floridi zimske priprave opravlja večina ekip iz lige MLS, ki nato igrajo tudi prijateljske tekme proti ekipam univerz: ”To je seveda zame še dodatna priložnost, saj bom imel v tem primeru možnost igrati proti poklicnim nogometašem iz ZDA. Na teh tekmah so seveda prisotni tudi skavti in tudi to je lahko zame priložnost”.

Lovro Kostanjšek je v lanski sezoni za mladinsko ekipo NK Radomlje na petindvajsetih tekmah dosegel 12 zadetkov. Poleti se torej podaja na novo pot, le čas pa bo pokazal ali ga bo ta pot morda nekoč pripreljala nazaj do članske ekipe NK Radomlje.

Tekst: Lamin Diallo