fbpx

Novice

MATJAŽ MARINŠEK: ”ZA NAMI JE ZELO USPEŠNA SEZONA, PONOSEN SEM TUDI NA DELO V AKADEMIJI”

Pred pričetkom tekmovalne sezone 2022/2023 smo se pogovarjali s predsednikom NK Radomlje Matjažem Marinškom. Govora je bilo o uspehih kluba v pretekli sezoni, dotaknili pa smo se tudi ciljev NK Radomlje v prihodnji sezoni.

Za nami je naporna sezona, uspelo nam je ustvariti končni cilj. Kako ste bili zadovoljni s končnim izkupičkom?
Za nami je odlična sezona. Če bi nam kdo pred pričetkom sezone ponudil šesto mesto, bi odvrnil, da je to nemogoče. V tistem času je bilo kaj več kot obstanek v ligi za nas povsem nepredstavljivo. Vsa čast igralcem in strokovnemu štabu na čelu z Nerminom Bašićem. Zasluge gredo seveda tudi Roku Hanžiču, ki je ekipo vodil v jesenskem delu tekmovanja. Fantje so opravili svoj posel, dobra poteza pa je bilo seveda tudi sodelovanje s Hajdukom, ki nam je posodil nekaj ključnih igralcev. Predvsem nam je to prineslo zmagovalno mentaliteto, kar je bilo po mojem mnenju najpomembnejše. Težko je, kadar ekipa izgublja. V Prvi ligi smo bili pred tem že dvakrat in skupno smo nabrali manj kot 30 točk. Po takšnih izkušnjah je težko spremeniti način razmišljanja, predvsem ko govorimo o zmagovalni mentaliteti. Ne glede na to, da smo imeli v lanski sezoni iz Hajduka na posoji le tri igralce, so ti veliko pripomogli h končnemu rezultatu.

Kateri so bili najvecji izzivi v pretekli sezoni?
Prehod iz druge lige v prvo je precej velika zadeva. Tako organizacijsko kot igralsko. Pred začetkom priprav smo se zavedali, da nimamo ekipe, ki bi lahko konkurirala med prvoligaško konkurenco. Moštvo je bilo potrebno osvežiti, v kolikor smo želeli ostati v Prvi ligi. Lahko bi izbrali pot, za katero smo se že odločili v pretekosti. Torej, da bi igrali le s svojimi igralci, vendar po vsej verjetnosti ponovni ne bi ostali v ligi. Na koncu smo se odločili storiti vse, da ostanemo v ligi in za to je bilo potrebno pripeljati nove igralce. Tudi finančno je zadeva na precej višjem nivoju kot v preteklosti. Naš budžet je še vedno med tremi najslabšimi v ligi. Ne glede na to, sem mnenja, da imamo vse potrebno, da lahko nastopamo v prvoligaškem tekmovanju. Tudi v drugi sezoni bomo glede na lanski uspeh lažje nabrali potreben kapital in sestavili ekipo, ki bo ponovno zmožna prikazati pozitivne rezultate.

Minilo je pol leta odkar smo dosegli dogovor o sodelovanju s Hajdukom, kako bi pokomentirali dosedanji potek sodelovanja?
Točno tako, kot smo se dogovorili, je sodelovanje tudi potekalo. Moram pohvaliti obe strani, tako Hajduk kot Radomlje. Tudi, če se v kakšni stvari sprva nismo strinjali, smo na koncu vedno našli rešitev v dobro obeh klubov. To je definitvno velik izziv. Najlažje je podpisati papir, če pa želimo, da bi stvari dejansko funkcionirale, kot je bilo dogovorjeno, pa je potrebnega nekaj več. To je na nek način umetnost. Osebno sem zelo zadovoljen in menim, da je to korak naprej, ki smo ga potrebovali. Prav tako sem prepričan, da bomo tudi letos uspešno sestavili ekipo, tudi s pomočjo igralcev Hajduka. Pokazali smo tudi, da so bile namere obeh klubov povsem čiste in tudi s strani Hajduka smo prejeli povratno informacijo, ki je le še potrjevala uspešnost sodelovanja. Mislim, da smo na pravi poti.

V prihodnji sezoni bodo prvič v zgodovini kluba vse selekcije od U15 pa do članov igrale v prvi ligi. Kakšen je plan za v bodoče glede akademije, kje lahko klub na temu področju še napreduje?
Uspeh prve ekipe v lanski sezoni je zagotovo največji za naš klub. Definitvno pa ne gre zanemariti uspeha naše akademije. Zelo sem ponosen tako na kadete kot na mladince, ki so z neverjetno borbo po zaostanku sedemansjtih točk, na koncu uspeli ostati v prvi mladinski in kadetski ligi. Najbolj pomembno za klub pa je, da imamo v najvišjem rangu tekmovanja tudi selekcijo do 15 let. Zavedati se moramo, da brez lastne baze igralcev težko tekmujemo v takšnemu sistemu tekmovanja. Zato je ta dosežek za nas še toliko večji. To, da tako mala sredina igra v najvišjih ligah v vseh starostnih kategorijah, je za nas zelo velik dosežek.
Definitvno pa imamo še kar nekaj prostora za napredek. Predvsem kar se tiče strokovnega dela. To ne pomeni, da so naši trenerji slabi. To pomeni, da lahko še veliko naredimo na sistematizaciji dela, usklajevanju treningov in dodatnemu napredku med našimi mladimi igralci. Kar nekaj rezerv imamo tudi pri samem vodenju akademije. Zelo velika težava, ki jo imamo pri delu z akademijo pa je tudi baza igralcev. Nujno potrebujemo boljše sodelovanje z okoliškimi klubi. Baza s katero trenutno razpolagamo je na žalost premajhna. Nemogoče je igralce črpati samo iz ene šole z namenom, da bi nekoč ti otroci zaigrali v eni izmed selekcij našega kluba, ki nastopajo v prvoligaškem tekmovanju. Zato je napor pri sestavljanju ekip za našo skavting službo in tehnični sektor še tako večji. Vsem fantom, ki jih nato pripeljemo od drugod je namreč potrebno urediti bivanje in prehrano. To pa je za nas le še dodaten strošek. 

Zagotovo ni lahko sestaviti budžet za igranje v Prvi ligi. Kaj je v tem segmentu najbolj pomembno za klub kot so Radomlje? Kakšne so priložnosti oziroma nevarnosti finančnega delovanja kluba?
Zelo nevarno je, če klub sloni le na sponzorskih sredstvih, ki jih trenutno skupaj s Kalcerjem in še nekaj partnerji zagotavljamo za klub. To definitvno ni v redu. Klub moramo voditi kot podjetje, kar pomeni, da mora imeti klub uravnotežene prihodke in odhodke. Poslovni model, pri katerem do zadnjega dne prestopnega roka čakaš, da nekoga od svojih igralcev prodaš, je zelo riskanten poslovni model. Idealno je, če imamo 70 do 80 odstotkov poslovnega modela pokritega z lastno dejavnostjo. Tudi s tem namenom velik del pozornosti dajemo organizaciji dogodkov v Športnem parku Radomlje. Predvsem v poletnem času je na sporedu veliko turnirjev, taborov in ostalih dejavnosti in ravno na ta način klubu zagotovimo dodaten dohodek. 
Ko govorimo o sestavljanju budžeta na splošno, pa moram apelirati na Nogometno zvezo Slovenije. V Evropi imajo na splošno klubi z naslova televizijskih pravic pokritega vsaj 50 odstotokov budžeta, če ne celo več. Že če vzamemo za primer samo Hrvaško, lahko vidimo, da vsak klub iz tega naslova prejme bistveno večjo vsoto, kot pa slovenski klubi. Vseeno smo hvaležni, kajti tudi pri nas so bili zneski v preteklosti nižji. Ampak še vedno je tudi tu dosti prostora za napredek. Sestavljati budžet za slovenski prvoligaški nogometni klub res ni enostavna zadeva in nam tem področju bo potrebno storiri še marsikaj. Kaj šele, če se pogovarjamo o drugoligaših ali celo tretjeligaših. Tam je situacija še težja. Tudi ideja o ligi z dvanajstimi ekipami bi lahko pripomgla k temu, da bi klubi lažje sestavljali budžete, konec koncev pa bi bil tudi obstanek v ligi nekoliko lažji. Na tem področju zagotov potrebujemo tudi pomoč krovne nogometne organizacije v naši državi.

Članska ekipa je pred kratkim začela priprave na novo sezono. Kakšni so plani za prihodnjo sezono?
Prvo moramo zadržati ogrodje ekipe. Nekaj odhodov je že bilo, nekaj jih tudi morda še bo. Težko je namreč fantu, ki pri nas igra za neko povprečno plačo, preprečiti prestop v tujini, kjer bi njegov prihodek znašal nekajkrat več kot v Radomljah. Potrebno bo tudi pripeljati nove okrepitve. Zelo pomembno pa je, da se držimo naše formule pri sestavljanju igralcev. Po tej formuli moramo imeti v ekipi vasj 12 do 13 slovenskih igralcev, ki poznajo domače okolje. Nato sledijo posojeni igralci s strani Hajduka, na koncu pa lahko kot dodano vrednost priključimo še nekaj tujcev. Pri teh nogometašev je pomembno, da so tudi karakterno ustrezni za naš klub. Poleg igralske kvalitete jim bo to namreč pomagalo pri njihovem vključevanju v ekipo. Seveda pa je za nas zelo pomembno, da imajo naši igralci tudi tržno vrednost. Za uspešno delovanje na trenutnem nivoju je za nas ključno, da lahko iz naslova prodaje igralcem pokrijemo tudi del klubskega proračuna.

Intervju pripravil: Lamin Diallo