fbpx

Novice

INTERVJU: ERIK MERDANOVIĆ, TRENER NAŠE MLADINSKE SELEKCIJE

                                              

Erik Merdanović. Ljubljančan, letnik 1990. Glavni trener naše mladinske selekcije, ki ima za sabo resnično impresiven jesenski del sezone, v katerem so se naši mladinci zavihteli na drugo mesto prve slovenske mladinske lige in v pokalu premagali ljubljansko Olimpijo, ter se v pokalnem tekmovanju uvrstili med osem najboljših. Dva fanta naše mladinske selekcije (Andrej Pogačar, Gašper Petek), pa sta celo bila vpoklicana v slovensko mladinsko reprezentanco.

 
 
 
Erik Merdanović v klubski pisarni 
 

Erik, živjo in hvala, ker si si vzel čas, ter se odzval našemu vabilu. Za začetek nam prosim povej, kako, kdaj in kje se je začela tvoja nogometna zgodba?

“Nogomet sem začel trenirati pri 10 letih v NK Ljubljana. Tam sem ostal vse do mladinske ekipe, ko sem prestopil v NK Olimpijo. Olimpija se je takrat na novo sestavljala in so imeli cilj priti nazaj v 1. SKL/SML, kar se je to sezono tudi zgodilo. Skozi celoten  mladinski staž sem imel nekaj odličnih trenerjev ( pokojni Ubavić, Srbu in Bengez, Orelj, Sikavica, Vrabac, Škerl) in že takrat sem nekako vedel, da se želim nekoč ukvarjati s trenerstvom.” 

 

Kdaj je potem prišel trenutek preskoka iz igralskih v trenerske vode?

“Po končanem mladinskem stažu sem nekaj časa treniral pri FC Ljubljana, ki je takrat nastopala v 3.SNL ampak sem zaradi velike želje po trenerskem delu kmalu prenehal z “resnim” treniranjem in začel z izobraževanji za trenerski poklic. Hitro sem naredil C licenco in pričel z najmlajšimi selekcijami. Še danes se spomnim veselja, ko sem izvedel, da sem uspešno opravil izpit za licenco C,  ampak so me starši hitro opomnili, naj nadaljujem s trenerskim šolanjem, če se želim resno ukvarjati s trenerskim poklicem. Tako sem leta 2015, pri svojih 25 letih, opravil diplomo TRENER PRO.”  

 

Kje si potem začel delovati kot trener?

“Začel sem v NK Vir, kjer sem dve leti treniral selekciji U10 in U8. Potem sem na povabilo takratnega vodje mladinskega pogona Gorana Markovića odšel k ND Ilirija, kjer sem ostal pet sezon. V tem času sem treniral selekcije U11,U13 in U14 ter deloval kot pomočnik pri kadetski in članski ekipi. S člansko ekipo smo bili tudi prvaki 3.SNL, a smo žal ostali prekratki v dodatnih kvalifikacijah za 2. SNL. Poleg treniranja pri ND Ilirija sem eno leto deloval tudi pri ONŠ Ljubljana. Želja po še večjem napredovanju me je odpeljala v NK Brinje Grosuplje, kjer smo imeli odlično trenersko ekipo in v dveh sezonah, kolikor sem jih preživel tam, sem se naučil res ogromno.”

 

Kdaj in kako se je začela tvoja trenerska zgodba v Radomljah?

“Lani poleti sem dobil vabilo za razgovor s strani predsednika gospoda Matjaža Marinška in športnega direktorja Davea McDonougha. Opravili smo nekaj zanimivih razgovorov, izmenjali mnenja glede nogometa in na koncu, so mi ponudili mesto glavnega trenerja mladinske ekipe.”

 

Za našimi mladinci – ekipo, ki jo vodiš – je res izjemen, nepozaben jesenski del sezone. Kako si ti videl in doživljal celotno dogajanje na igrišču in izven njega?

“Nekako smo vsi skupaj, ki smo tvorili trenersko ekipo mladinske selekcije ( jaz, Dragan in Igor kot trenerji, Marko kot analitik) imeli občutek, da ima ekipa veliko kvalitete in da z delom lahko le še napredujemo. Seveda smo se v začetku še privajali, tako igralci na zahteve, katere smo imeli trenerji v trenažnem procesu in na tekmah, kot mi trenerji, ki smo želeli vsakega igralca spoznati, kar se da dobro. Tudi rezultati nam v začetku prvenstva niso šli na roko. Kljub vsemu smo še vedno vsi skupaj verjeli, da smo na pravi poti in da je edina rešitev, trdo delo na treningih ter tekmah. Na koncu so bili igralci za to nagrajeni, saj je odlično drugo mesto na lestvici, napredovanje med osem najboljših v pokalu, dva člana državne reprezentance U19, ob tem pa je še kar nekaj igralcev debitiralo za prvo ekipo, plod izključno njihovega trdega dela na treningih in karakterja, ki nikoli ni bil vprašljiv.”

 

Erik, hvala za tvoj čas. Tebi, tvojim pomočnikom in tvojim mladim rumenim bojevnikom, pa veliko sreče, borbenosti, uspehov in dobrih rezultatov v nadaljevanju sezone.