Novice

INTERVJU: DOMEN ZUPAN, KONDICIJSKI TRENER ČLANSKE SELEKCIJE NK RADOMLJE

DOMEN ZUPAN. LETNIK 1992. DOMA S KAMNIKA. MAGISTER KINEZIOLOGIJE PO IZOBRAZBI. V NK RADOMLJE JE ŽE PET LET AKTIVEN KOT KONDICIJSKI TRENER NAŠE ČLANSKE SELEKCIJE.

 
 

Domen, živjo in hvala, ker si si vzel čas, da nam odgovoriš na nekaj kratkih vprašanj. Za začetek vprašanje s čisto laičnega vidika. Kaj kineziologija pravzaprav sploh je?

Kineziologija je veda, ki proučuje gibanje telesa z biomehanskega, psihološkega in fiziološkega vidika. Z drugimi besedami povedano: kineziologija se ukvarja s proučevanjem človeka v gibanju.

Torej je tvoje delo v klubu videti kako?

Moje delo v klubu je, da skrbim za načrtovanje vadbe, obremenitev igralcev, fizično pripravljenost igralcev, ter rehabilitacijo po poškodbah in vračanje v polno obremenitev.

Kako si ti videl jesenski del sezone?

Za nami je res odličen jesenski del. Z izjemo spodrsljaja proti NK Šmartno, smo slavili na vseh tekmah. Uvrstili smo se v četrfinale pokala Slovenije in polfinale pokala MNZ. Ostaja nekaj grenkega priokusa, ker odlične forme nismo mogli unovčiti tudi v zadnjih šestih krogih prvenstva, ki je bilo prekinjeno zaradi Covida. Jesen je bila naporna, saj so tekme sledile praktično na nekaj dni, zato nam je nekaj počitka prišlo prav.

Kaj se je dogajalo v tem jesensko – zimskem obdobju?

Z igralci, ki imajo profesionalne pogodbe, smo konec jeseni in začetek zime izkoristili za treninge. Osredotočili smo se predvsem na stvari, za katere med sezono, ob zgoščenem ritmu tekem, ni bilo časa. Naredili smo dobro osnovno kondicijsko pripravo, veliko časa pa smo posvetili tudi treningu moči in preventive. Sledilo je nekaj dni počitka, v začetku januarja pa smo se ponovno vrnili v Športni park. Na žalost pa je ponovno nekaj fantov primoranih trenirati doma, po individualnem programu, saj nekateri nimajo profesionalnih pogodb. S preostalimi igralci treniramo v Radomljah, kjer imamo izjemne pogoje za delo, za kar gre velika zahvala klubu. 

Omenil si zelo dobre pogoje za delo. Je kakšna stvar, ki jo pogrešate?

Morda edina stvar, ki jo še pogrešamo, je fitnes, ki pa bo v kratkem dokončan.

Še eno vprašanje za konec. Želje in pričakovanja za bližnjo prihodnost?

Vsi nestrpno pričakujemo, da se v polni zasedbi vrnemo na treninge ter izvemo kdaj nadaljujemo s prvenstvom. Težje je namreč izdelati periodizacijo in načrtovati obremenitev v trenažnem procesu, ker ne vemo, kdaj moramo biti v najboljši formi. Prav tako je težje tudi igralcem, ki praktično od sredine oktobra trdo trenirajo, hkrati pa ne morejo svojega znanja pokazati na tekmah. Vseeno pa jih moram pohvaliti za veliko vnemo in motivacijo. Drug drugega ženejo in priganjajo, da dajo na vsakem treningu vse od sebe. S pomočjo GPS sistemov ter različnih testiranj spremljamo njihov razvoj in napredek. Zaradi odličnih rezultatov komaj čakamo, da dobimo zeleno luč za igranje tekem. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da dobro delo s treningov prenesemo tudi v nadaljevanje tekmovalne sezone.

Domen, hvala in srečno v spomladanskem delu sezone.