fbpx

Novice

TINE HLEDE: ”IGRALCI NAJ SE ČIM MANJ OBREMENJUJEJO S STVARMI, KI NISO V NJIHOVEM DOSEGU.”

Naslednji izmed trenerjev Akademije NK Radomlje, s katerim smo se pogovarjali je Tine Hlede, ki vodi selekcijo do 15 let. Njegova ekipa nastopa v 1. ligi starejših dečkov NZS Zahod in trenutno po šestnajstih odigranih krogih s sedemnajstimi točkami zaseda deseto mesto.

Hlede je tudi sam nekoč igral nogomet na profesionalnem nivoju. V svoji članski igralski nogometni karieri je skupno zbral 111 nastopov, v sezoni 2015/16 pa je v 2. slovenski ligi nastopal tudi za NK Radomlje.

Kako ste zadovoljni z napredkom fantov ter rezultati v letošnji sezoni, glede na to, da ste isto ekipo vodili že v MNZ ligi?

Ne glede na to, da vsak dan stremimo k temu, da smo boljši in boljši, se zavedamo, kakšen napredek smo uspeli narediti v letu in pol, odkar smo skupaj. Ponosen sem na to, kako so fantje napredovali. Se pa zavedamo, da nas čaka še ogromno dela, če želimo doseči naše cilje. Z rezultati sem v prvem delu prvenstva delno zadovoljen in verjamem, da bomo v spomladanskem delu še uspešnejši. Seveda pa pri tej starosti rezultat ni v ospredju in je potrebno gledati širšo sliko, s katero sem zadovoljen.

Je preskok iz 3. MNZ lige Ljubljana v 1. ligo U15 NZS Zahod velik? Kako so se obnesli fantje in kje je po vašem mnenju še največ prostora za napredek?

Preskok je velik, ampak to je tisto, kar smo si od prvega dne, odkar smo skupaj, želeli. To je bil naš cilj in veseli smo te preizkušnje. Fantje so dokazali, da si zaslužijo biti z najboljšimi v tej starosti na zahodu države. Največ prostora imamo zagotovo v miselnosti, veri vase in zavedanju tega, kaj si želi vsak posameznik in kako bo prišel do tega. Ko to dodelamo, bodo uspehi zagotovo prišli.  

Prihodnost selekcije U15 je odvisna tudi od uvrstitve kadetov v letošnji sezoni. Kako vi in vaši igralci gledate na to?

Zagotovo se tega vsi, ki smo povezani s selekcijo U15, zavedamo. Od nas samih je odvisno, ali delamo dobro in ali napredujemo iz dneva v dan. Kadetom smo na voljo in verjamemo, da nam bo uspelo. Morda pa bo tudi kakšen fant iz selekcije U15 pomagal pri obstanku in bo to tudi neka dodatna motivacija za delo na pripravah. Glede na to, da letos nimamo rezultatskega pritiska, se mi zdi iz vidika samega nogometnega razvoja naših fantov to super. Imamo postavljene cilje h katerim stremimo in nek pritisk je zaradi tega zagotovo prisoten. Lahko razvijamo naš model igre in cilji niso le rezultatski. Iz drugega vidika pa je malce  slabše, ker je od drugih odvisno, v kateri ligi bodo fantje igrali v naslednji sezoni. Ob misli na to imam mešane občutke, ampak sistem je takšen kot je in od nas je odvisno, da izkoristimo dobre strani te situacije in optimalno pripravimo fante na igranje v kadetki ligi. Hkrati želimo mlajšim igralcem omogočiti, da dobijo priložnost v ligi U15.

Kaj so največji izzivi pri delu z igralci v Prvi NZS ligi U15?

Veliko damo na postavljanje pravih osnov in na dobro komunikacijo. Fantje so v obdobju pubertete, za njimi je obdobje Covida, skratka so v zelo pomembnem obdobju odraščanja. Tukaj so prisotna tudi družabna omrežja, ki jih fantje pogosto koristijo in lahko na njih vplivajo na različne načine. Veliko damo na to, da vzpostavimo dobro klimo in spoštovanje znotraj ekipe. Postavljanje prave miselnosti pri igralcih, kadar pride do porazov ter nezadovoljstva zaradi neigranja, so ključnega pomena. 

Kaj se vam zdi pri vodenju ekipe U15 v 1. NZS ligi najbolj pomembno in kaj skušate naučiti svoje igralce? Kje je največji poudarek?

Težko bi izpostavil samo eno stvar. Tu je pomembno ustvarjanje prave miselnosti ekipe in učenja nogometne igre ter zavedanja, kako želimo igrati. Glede učenja je zagotovo pomembno to, da fantom predamo čim več nogometnega znanja, saj lahko tako dobijo širino in se postavijo dobre osnove razumevanja nogometne igre. Zares veliko pozornosti posvečamo tudi obnašanju ter odnosom.Veliko pozornosti damo pomenu ekipe in posameznika znotraj le te. Je pa to proces, ki se ga ne da opraviti kar čez noč. Ustvarjanje dobre energije znotraj ekipe, uživanje v učenju nogometne igre ter zavedanje vsakega posameznika, v katerih elementih nogometne igre se mora izboljšati, da bo dosegel svoj maksimalni potencial. To so po mojem mnenju najpomembnejši aspekti pri igranju nogometa v tej starostni kategoriji.

Kakšni so vaši cilji za preostanek sezone in kaj bi v bodoče svetovali vašim igralcem?

Moj cilj je, da skozi priprave delamo na vzpostavljanju kontrole na igrišču in igramo tako, kot si to želimo mi. Doseganje tega cilja ni enostavno, ampak komaj čakam, da januarja začnemo z novo energijo. Igralcem svetujem predvsem to, da naj vsaki dan dajo svoj maksimum in izkoristijo svoje potenciale. V našem klubu imajo zares dobre pogoje za treniranje in to morajo izkoristiti. Pri tem je pomembno tudi to, da se čim manj obremenjujejo s stvarmi, ki niso v njihovem dosegu. Morajo uživati in biti čim boljši vsaki dan. Ob neuspehih pa je pomembno to, da naj ne precenjujejo tega, kar lahko naredijo v enem letu in podcenjujejo to, kar lahko naredijo v 3 letih dobrega in kvalitetnega dela.

Intervju pripravil Lamin Diallo.