fbpx

Novice

TESTIRANJE MOTORIČNIH SPOSOBNOSTI PRI MLAJŠIH SELEKCIJAH

V aprilu smo v akademiji NK Radomlje izvedli celostno testiranje nogometno motoričnih sposobnosti in morfoloških lastnosti mlajših selekcij od U9 do U13.

Parametri, ki so jih testirali so:
⁃ skok v daljino z mesta
⁃ gibljivost spodnjih okončin
⁃ tek na 20 m
⁃ tek s spremembami smeri
⁃ vodenje žoge s spremembami smeri
⁃ test aerobne sposobnosti za selekcije od U9 do U12 (tek na 600m)
⁃ test aerobne sposobnosti za selekcijo U13 “Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1”

Morfološke lastnosti, ki smo jih merili pri nogometših:
⁃ telesna teža
⁃ telesna višina
⁃ kožna guba nadlahti

Pogovarjali smo se s Kajo Bratino, ki je sodelovala pri organizaciji in izvedbi testiranja. Opisala nam je, kakšen je namen testiranja mladih športnikov: ”Cilj testiranja je dolgoročno spremljanje individualnega biološkega razvoja, motoričnega razvoja, tehnično nogometnega znanja ter pridobivanje povratnih informacij in hkrati motiviranje mladih nogometašev iz vidika celostnega razvoja. Potrebno je stremeti k temu, da otrokom nudimo celostni trenažni proces, ki nogometašem poleg nogometno specifičnega razvoja omogoča tudi ustrezen splošno gibalni razvoj. Pri tem je potrebno upoštevati njihov biološki razvoj ter osvajanje navad aktivnega in zdravega življenskega sloga.

Opravljeno testiranje je le še en dokaz, da pri NK Radomlje sledimo najnovejšim smernicam in trendom pri razvijanju mladih nogometašev. S tem želimo našim mladim športnikov omogočiti najboljše možne pogoje tako za nogometni kot za osebnostni razvoj.