fbpx

Novice

POGOVOR Z MATICEM ROBIDO, VODJO ”JUNIOR” AKADEMIJE PRI NK RADOMLJE

Matic Robida je ob začetku nove sezone prevzel funkcijo vodje ”junior” akademije, ki vključuje selekcije od U9 do U13.

Njegove naloge vključujejo načrtovanje strokovnega programa dela z mladimi ter nadzor razvoja mlajših igralcev in samega dela na treningih zgoraj omenjenih selekcij. Skupaj s trenerji planira potek treningov ter pomaga tudi pri komunikaciji s starši mladih ngometašev.

Poleg vodenja ”junior” akademije pa Robida opravlja tudi funckijo vodje poletnih taborov, ki že več let uspešno potekajo v NK Radomlje. Pomaga tudi pri organizaciji turnirjev za mlajše selekcije, kot sta Cordial Cup in Pokal Mlinček.

Matic nam je v pogovoru podrobneje predstavil svojo vizijo pri delu z mladimi: ”Pri razvoju mladih nogometašev je najbolj pomembno, da se znotraj ekipe igralci čim bolj individualno razvijejo in izkoristijo svoj potencial. Pri tem jih trener usmerja in jim s svojim strokovnim znanjem pomaga. Pri mlajših selekcijah je poudarek predvsem na tehničnem znanju in splošnih motoričnih sposobnostih. igralcev. Poleg nogometnega znanja pa je pri tej starosti za igralce pomeben tudi osebnosti razvoj. Mladim je namreč potrebno predstaviti vrednote povezane z nogometom ter samim klubom, v katerem trenirajo. To vključuje tudi promoviranje pravil fair playa, zdravega načina življenja, pripadnosti klubu ter njegovim članom in sodelovanja med njimi.

Matic je v preteklosti kot trener deloval tudi v mladinskih pogonih NK Triglav in NK Brinje Grosuplje, zadnja leta pa uspešno trenira mlajše selekcije pri NK Radomlje. Svoj čas je tudi sam aktivno igral nogomet, bil je član mladinskega pogona v NK Domžale. Opisal nam je tudi razloge, zakaj se je odločil za delo trenerja mlajših selekcij: ”Za delo v športnem klubu sem se odločil zaradi ljubezni do nogometa, do dela z otroki, ljudmi in zaradi možnosti, da s svojim delovanjem prispevam nekaj pozitivnega k skupnosti,” pojasnjuje sogovornik in nadaljuje: »Šport je način življenja. Je hobi in hkrati posel, brez katerega je težko živeti, saj večino klubskih sodelavcev izpopolnjuje in napolni s pozitivno energijo, ki jim pomaga pri vsakodnevnih izzivih.

Za konec je Robida spregovoril še o svojem pogledu na glavne naloge trenerja najmlajših: ”Za nogometnega trenerja mora biti najbolj pomembno, da navduši otroke za nogomet in gibanje nasploh ter jih nauči kaj pomeni športno življenje in kaj pomeni biti športnik. Trener mlajših selekcij mora biti odličen demonstrator, pedagog in psiholog, ki prepozna raznolikost otrok in jih pravilno usmerja na njihovi športni poti. Na ta način jim vcepi vrednote, ki jim bodo koristile v njihovem nadaljnjem življenju.” 

Tekst: Lamin Diallo