Novice

Dave McDonough

INTERVJU: Dave McDonough, športni direktor NK Radomlje

Dave McDonough, novi športni direktor NK Radomlje, osvajalec lige prvakov in velik nogometni strokovnjak. V intervjuju razkrivamo njegove poglede na svet nogometa, njegovo nogometno pot in kaj ga je prepričalo, da se je iz Kitajske vrnil ravno v Radomlje.

Kdaj in kako ste se prvič znašli v svetu nogometa?

Nogomet je moja strast že od malih nog. Že od 6 leta dalje sem spremljal tekme Liverpoola na polnem stadionu in to je imelo na mene velik vpliv. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja klubi niso dajali veliko poudarka na razvoj mladih nogometašev, takrat si nogomet igral v šoli. Kasneje si lahko bil izbran za regionalne in nacionalne šolske ekipe in s tem dobil možnost za  treniranje in razvoj, in meni je tukaj uspelo. Nato sem se pridružil ekipi prve divizije in tam spoznal, da bi rad postal trener. V Angliji so takrat vse ekipe imele ´managerje´ in ne trenerje. Hitro sem spoznal, da med tema dvema pojmoma obstaja velika razlika. Takoj, ko so bile predstavljene prve trenerske licence, sem se udeležil izobraževanj. S časom sem postal trener v tretji diviziji in hitro napredoval do službe v Liverpoolovi UEFA licencirani akademiji, ki je bila tisti čas med prvimi v Evropi. Kasneje sem se udeležil še novih izobraževanj za UEFA trenerje, ki so bila uperjena v cilj, da bi nogomet postal bolj profesionalen.

Kaj smatrate kot največje dosežke, ki ste jih ustvarili v vaši karieri?

To, da sem bil del ekipe v Liverpoolu leta 2005, ko smo v Istanbulu osvojil naslov v Ligi prvakov. Dve leti kasneje pa sem pomagal pri pripravah ekipe za naslednji finale Lige prvakov v Atenah. Med svoje večje uspehe štejem tudi, ko sem pred dvemi leti v vlogi glavnega trenerja ekipe NK Radomlje vknjižil zmago proti Domžalam.

Dave McDonough

ABU DHABI, December 2010 (Foto: Giorgio Ravezzani)

Zamenjali ste kar nekaj držav in mest v svojem dolgoletnem delovanju, lahko naštejete tiste 3, ki so se vam dali največ, in zakaj ravno te?

Nikoli ne veš kaj se bo zgodilo v nogometu. Liverpool je bila moja prva, domača ekipa in imel sem srečo, da sem tam lahko profesionalno delal 15 let. Ko sem bil povabljen v Inter Milan, sem se odločil sprejeti izziv. Seveda sem bil zelo hvaležen tudi Manuelu Pellegriniju, da me je povabil s seboj v Valencio. Vse to so top klubi v Ligi prvakov, ki so mi dali fantastične izkušnje.

Zdaj pa obratno. Kaj pa 3 najbolj neprijetne lokacije in zakaj?

Če sem iskren nisem izkusil neprijetnega delovnega okolja. Vedno obstaja možnost učenja, ki jo v času razvoja sodobne igre lahko sprejmete. Moja zadnja služba na Kitajskem je bila precej drugačna izkušnja in vsekakor izziv. To sta 2 leti, ki nikakor ne bosta pozabljeni. V nogometu se vedno učite in sprejmite priložnosti.

Kako bi vas opisali vaši najbližji?

To bi mogli vprašati mojo ženo. Bila je mi je veliko podporo, tako v dobrih kot tudi v težkih časih. Vedno se je potrudila in prišla na vse tekme – na Kitajskem je bil to velik izziv, vendar je uspela. Vsi, ki živijo nogometno življenje potrebujejo ob sebi takšne ljudi.

 

Dave McDonough, novi športni direktor Dave McDonough

BERLIN, Julij, 2008:  Rafael Benitez in Dave McDonough (Foto: David Rawcliffe/Propaganda)

Ali imate vsakodnevno rutino in če, kakšna je?

V nogometu ni prostora za vsakodnevno rutino. Le vsakodnevno razmišljanje kako izboljšati igralce in ekipo lahko pomaga pri efektivnosti dela. Prav tako pa so v vsakem klubu različni stili, jeziki, kultura ipd.. Pomembno je, da se naučimo prilagajati. V NK Radomlje bom pomagal Nerminu kolikor bom lahko z izkušnjami, ki sem jih uspel pridobiti. Prav tako bom prisoten na treningih in tekmah nogometne šole in si prizadeval, da naši igralci od 8 pa do 19 let, prejmejo najboljše nogometno izobrazbo, tehnični in taktični razvoj, kondicijske treninge, nasvete o prehrani in zdravju. Hkrati bo del družine NK Radomlje, skupaj z vrednotami vzajemnega spoštovanja in podpore. S tem bomo pomagali vsem, da dosežejo svoj največji potencial.

 

Imate kakšen moto, ki se ga v življenju držite oziroma rek, ki vas spremlja že dlje časa?

Nimam prav specifičnega mota, imam pa principe, ki jim sledim. Verjamem, da je za uspeh vedno potrebno dati vse od sebe. Težko je iti preko svojih zmožnosti. Če pa želiš doseči svoj maksimum, prav tako ne smeš imeti strahu pred neuspehom. Nogomet je stvar ustvarjalnosti in če imaš v sebi strah pred neuspehom ali strah, da boš storil napako, nikakor ne moreš biti ustvarjalen. Ko daš vse od sebe, si pripravljen premagati vse ovire, ki ti morda stojijo na poti do uspeha. To je princip, ki mu sledim in ga skušam predati naprej igralcem.

Če bi lahko zavrteli čas nazaj, bi se odločili za enako življenjsko pot ali bi se usmerili v drug poklic? Obstaja kakšna situacija, ki bi se ji raje izognili?

Spremenil ne bi ničesar, ker je velik del življenja sprejemanje novih izzivov. Imel sem močno družino, ki mi je bila v podporo in prav vsaka vloga, ki sem jo sprejel je bila velik izziv in izkušnja. Nogomet je lahko težka industrija, ki vseeno prinaša velike nagrade. Verjamem, da je pri novih izzivih potrebno uživati in se z njimi spopasti.

Kako ste se znašli v Radomljah in kaj je tisto kar vas je prepričalo, da se zdaj vrnete?

Pred tremi leti sem kot trener prišel v Radomlje na t.i. soccer trial, katerega so se udeležili mladi talentirani nogometaši. V trenutku sem opazil kako lepo deželo imate. Ljudje so bili zelo odprti in prijazni. Opazil sem tudi, da ima klub, pod vodstvom Matjaža Marinška, močan občutek skupnosti. Želel pa si je napredka na strokovnem področju. Želel si je, da bi delovali bolj profesionalno in predvsem, da bi delovali drugače kot delujejo drugi klubi. Želel je vzpostaviti močno identiteto kluba. To je najlažje doseči z ekipnim delom strokovnega kadra in vseh igralcev.  Tudi med delovanjem na Kitajskem, sem bil v stalnem kontaktu z vodstvom kluba in nekaterimi posamezniki, ki so me sproti obveščali o dogajanju v klubu. Vedel sem, da se bom nekoč vrnil.

Dave McDonough

NK Radomlje, januar 2016: Soccer trial (Foto: Arhiv NK Radomlje)

Kako pravzaprav izgleda delo športnega direktorja? Katere lastnosti so pomembne, da človek lahko opravlja to delo?

Vloga športnega direktorja je zelo kompleksna in jo različno opisujejo celo tisti, ki jo opravljajo. Jaz sem, glede tega kaj to delo zahteva, zelo jasen. Delo športnega direktorja se nanaša na pet ključnih področij: prva ekipa, razvoj mladih nogometašev, zaposlovanje, analiza učinkovitosti in športna znanost. Športni direktor mora biti koordinator in vizionar. Njegovo delo mora biti usmerjeno v razvoj in komunikacijo med ključnimi nogometnimi področji. Potrebuje temeljito znanje nogometa, različnih strategij in stilov vodenja. Prav tako potrebuje dober občutek za delo z ljudmi, saj le tako lahko poskrbi za učinkovito komunikacijo med vsemi, ki delujejo v klubu. Potrebuje močno vizijo za prihodnost kluba in veliko ustvarjalnosti za izvedbo in uresničitev le-te. Kot športni direktor bom določil cilje in prioritete vsem strokovnim delavcem in igralcem ter s tem omogočil postopen napredek kluba na vseh področjih.

Kakšen bo vaš pristop in kaj so prve spremembe, ki jih želite vpeljati v klub?

Na začetku je potrebno analizirati stanje v klubu. V NK Radomlje imamo že v tem trenutku veliko pozitivnih stvari. Verjamem, da moramo prav na njih graditi. Po temeljiti analizi in ugotovitvi, kaj vse je potrebno izboljšati na poti do najvišje ravni tekmovanja v vseh selekcijah, bom korak za korakom predstavil nekaj precej profesionalnih pristopov, s katerimi bomo dvignili raven kluba na vseh področjih.

Vrnili ste se ob precej dobrem času. Rezultati članske ekipe so bili v jesenskem delu odlični. Čemu pripisujete to?

Igralci in trenerji prve ekipe si zaslužijo čestitke za vse predstave. S trdim delom so skupaj prišli na vrh lestvice druge lige. Brez dvoma, zaslužimo si biti na vrhu. To ni naključje in vem, da bomo z dobrim delom nadaljevali ter se v spomladanskem delu borili za naslov

Z večino trenerjev v klubu ste že delali, velike spremembe kadra pa so se zgodile prav v prvi ekipi. Kako sprejemate to, da boste pravzaprav delali z zelo mladim in ambicioznim trenerjem? Kako gledate na njega in njegov način dela?

Nermin in jaz imava dober odnos. Mladost in ambicija nista oviri pri našem delu. Spoštujem in cenim njegovo delo in to kar je že ustvaril. Vem, da se rad izobražuje, kar je za trenerje in igralce ključnega pomena. Vsakodnevno bom prisoten v klubu v kolikor bo potreboval mojo pomoč, ob tem pa bom ostal zvest svojim metodam s katerimi bom poskušal doseči čim več. V tem smo skupaj in poskusil mu bom predati toliko znanja, kot mu ga lahko ponudim.

Veliko se boste posvečali tudi mlajšemu kadru. Kaj je po vašem mnenju tisto, kar trenerji pri razvoju igralcev absolutno morajo imeti?

To je del mojega ocenjevalnega procesa. Ocenil in načrtoval sem, kako lahko delujemo kratkoročno, prav tako pa sem imel izčrpne pogovore s trenerji vseh starostnih selekcij. Trenerji že zdaj dobro opravljajo svoje delo in prepričan sem, da lahko njihovemu delu dodamo še nekaj profesionalnih prijemov. Kar lahko zagotovim vsem je, da bo naše treniranje, naš postopek dela in naša organizacija na visoki profesionalni ravni. Delali bomo za igralce in jim omogočili najvišjo raven strokovnosti na njihovi razvojni poti.

Kaj vidite kot največji izziv s katerim se boste v klubu soočali?

V nogometu je to nemogoče reči. Izzivi obstajajo vsak dan. Nekateri so manjši, nekateri večji, bolj ali manj pomembni. Kar verjamem je, da če vsi delamo skupaj, vidim svetlo prihodnost za vse, ki so del kluba.

Imate kakšno sporočilo za naše mlade igralce in za vse, ki razmišljajo, da bi se vključili v nogomet?

Moje sporočilo vsem mladim igralcem je bilo, ne glede na to kje sem deloval, vedno enako. Da bi vam uspelo v nogometu se je potrebno držati teh načel:

  • Osredotočenost na delo. Kljub talentu je potrebno trdo delo.
  • Vztrajnost in želja po učenju.
  • Zavezanost k učenju in medsebojna pomoč, ki lažje pripelje do uresničitve ciljev.

Vsem igralcem, ki želijo priti v Radomlje, bomo omogočili odlične pogoje za njihov celostni nogometni napredek. Le veliko odrekanja in timsko delo lahko privede do uresničitve zastavljenih ciljev. Jaz in vsi trenerji nogometnega kluba Kalcer Radomlje pa bomo enako trdo garali, da bomo mladim nogometašem pomagali pri doseganju njihovih ciljev.

HOČEMO, ZMOREMO, SMO – RUMENI BOJEVNIKI!